Individuele coaching en counselling en therapie

Individuele trajecten


Je loopt al een tijdje met de gedachte dat je wel wat hulp kunt gebruiken in de vorm van een luisterend oor en ondersteunende begeleiding. Je bent van harte welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te onderzoeken of je een traject wilt starten voor coaching, counselling of therapie.

Coaching

Coaching is begeleiding bij het bereiken van je doelen. Het gaat bij coaching meer om de praktische kant van verandering, ook al zijn er altijd wel emoties bij betrokken. 
Counselling en therapie

Counselling en therapie zijn vormen van hulpverlening als je in je (gevoels-)leven iets tegenkomt waar je begeleiding bij wilt. Het doel is het ondersteunen in je zoektocht bij:

 • het oplossen of hanteren van problemen
 • vragen stellen, de tijd van nog-niet-weten verdragen en waar mogelijk de vragen beantwoorden
 • het verwerken van gebeurtenissen uit het verleden
 • het ontwikkelen en benutten van nieuwe vaardigheden

Werkwijze

We hebben ontmoetingen en maken gebruik van allerlei technieken die behulpzaam zijn om inzicht te krijgen in de situatie, gevoelens en mogelijke verbeteringen. We werken zoveel mogelijk ervaringsgericht: je leert heel goed luisteren naar je lichaam en de signalen te herkennen die je lichaam geeft. Daardoor kom je erachter waar je naar verlangt en hoe je jezelf kunt geven wat je nodig hebt. De samenwerking tussen je lichaam, ziel en hoofd krijgt veel aandacht. In onze maatschappij is de aandacht voor het lichaam ondergesneeuwd geraakt en lopen we vaak als een kop zonder kip rond waardoor veel mensen vanuit hun hoofd leven en overbelast raken of van zichzelf vervreemd. Het belangrijkste doel van een traject is om meer en meer te worden zoals je bedoeld bent.

Je brengt zelf het onderwerp in om aan te werken. Samen bekijken we hoe de situatie nu is, hoe je graag wilt dat het wordt en wat je daar voor nodig hebt. Gevoelens, gedachten, gedrag en je lichamelijke reacties komen steeds uitvoerig aan bod.

Je wordt geholpen om zélf tot een voor jou passende manier te komen om met een thema om te gaan. Je krijgt steun en nieuwe inzichten, leert anders omgaan met je thema’s.

ArteXtra begeleidt o.a. bij

 • Vragen gericht op de zin van het leven
 • Het leren omgaan met (lastige) gevoelens
 • Burn-out en vermoeidheidsklachten
 • Verbetering van assertiviteit (van passief of agressief naar assertief) waardoor je beter in staat bent voor jezelf op te komen en goede keuzes kunt maken
 • Omgaan met conflicten
 • Het verwerken van trauma’s
 • Hooggevoeligheid
 • Het voorkomen en/of oplossen van huwelijksproblemen (zie kop Partner Relatie Therapie)


Voorbeelden van technieken

 • Gesprekken waarin je vooral behoefte hebt aan een luisterend oor
 • Lichaamsgericht werken
 • Voice dialogue
 • Werken met fotokaarten, objecten of poppetjes
 • Groundwork principes
 • EFT (Emotionally Focused Therapy, Sue Johnson)

Het kennismakingsgesprek is gratis en duurt ongeveer een uur. 
Na het gesprek beslissen we gezamenlijk of een traject geschikt is. 

Voor het maken van een afspraak of meer informatie, mail naar: [email protected]. Je bent van harte welkom! Geheimhouding en privacybescherming gelden vanaf het eerste moment van contact. 

De herberg

Dit mens-zijn is een soort herberg
Elke ochtend weer nieuw bezoek.


Een vreugde, een depressie, een benauwdheid,
een flits van inzicht komt
als een onverwachte gast.


Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij
zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt
die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat.


Behandel dan toch elke gast met eerbied.
Misschien komt hij de boel ontruimen
om plaats te maken voor extase…….


De donkere gedachte, schaamte, het venijn,
ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns
en vraag ze om erbij te komen zitten.


Wees blij met iedereen die langskomt
de hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd
om jou als raadgever te dienen.                                                    Rumi

Nieuwe datum Themadag over Grenzen:

Nieuwe datum volgt

Download hier de flyer voor meer informatie of klik op de afbeelding.
Bij voldoende belangstelling herhalen we deze themadag. Laat via mail weten als je hiervoor belangstelling hebt.


Ervaringen deelnemers:

Esther: Ik ben in mijn kracht gestapt en merkte gelijk de dagen erna een verschil in reageren op lastige situaties. Ook mooi om te merken dat ik dit nu kon terwijl een tijd geleden ik het nog niet goed durfde om in mijn kracht te stappen. Ik heb de regie:-) hoppa.

 

Jan: Voor iemand die veel in zijn hoofd zit en het moeilijk vindt grenzen aan te geven was dit een geweldige cursus. Deze cursus heeft me erg geholpen te leren voelen waar ik over mijn grenzen ga. Het ervaringsgericht werken leert je goed te voelen waar je grenzen liggen. Voor mij een geweldige stap omdat ik eigenlijk niet wist wat dat was en wat het voor me kon betekenen. Ik kan daar weer mee verder! 

 

anoniem: Het was spannend, confronterend maar ook fijn om veel praktische oefeningen te doen, te ervaren wat dit met je lichaam doet en wat de natuurlijke reactie neiging van je lichaam is. Ik heb deze dag veel inzichten en concrete handvatten om in te zetten gekregen. Bedankt!!!

 

anoniem: Doordat ik eerder de cursus Leven in je Lijf heb gevolgd, was ik er al van doordrongen dat mijn lijf mij heel goed “vertelt” wat ik in mijn hoofd al wist, maar ook dat er daardoor weer nieuwe inzichten komen. Ik heb bijv. gevoeld hoe weinig emotionele verbinding er is geweest in mijn gezin van herkomst en hoeveel effect dat heeft (gehad) op wie ik nu ben. Ik heb opnieuw mogen ervaren hoeveel moeite het mij kost om grenzen te voelen en aan te geven.

 

Maartje: Tijdens de themadag grenzen kreeg ik op een heel bijzondere manier, visueel gemaakt, oefening in grenzen stellen. Ik kwam erachter waarom ik mij gefrustreerd voel als iemand mijn grens overschrijdt. Daarbij heb ik ervaren wat een opluchting het geeft als je duidelijk je grenzen aangeeft, daar zou ik graag nog meer van willen leren.